Primarul de Ungheni riscă să-și piardă mandatul după ce Moldova Curată a relatat despre un conflict de interese

Cu ochii pe ANI 13 ianuarie 2021 2045
Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni. Sursa: Facebook/Valentina Ursu

ACTUALIZARE LA 14.01.2021: În rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni.



Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, aflat la al patrulea mandat, ar putea fi revocat din funcție, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a stabilit definitiv că el a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Este vorba despre cazul relatat de portalul MoldovaCurata.md în anul 2016. Atunci s-a descoperit că Primăria Ungheni a cumpărat rechizite de birou de la firma familiei primarului, „Aledex-Info”. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a sesizat și a confirmat încălcarea de lege. Primarul însă se consideră nevinovat.

Moldova Curată a relatat, în anul 2016, că Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei pentru rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc. Atunci Alexandru Ambros declara că nu a admis un conflict de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de viceprimarul Cristofor Codreanu. În actul ANI însă se menționează că „primarul a semnat documentele contabile de executare a contractelor de achiziții încheiate cu SRL „Aledex-Info”, şi anume câteva ordine de plată cu încălcarea dispozițiilor legale de declarare şi soluționare a conflictului de interese”.

Astfel, Ambros Alexandru a avut obligația de a informa Autoritatea Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situaţie de conflict de interese real în care se afla.

Câștig de cauză pentru Ambros în instanța de fond și cea de Apel

Primarul a contestat actul ANI și a câștigat procesul la Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații de la Judecătoria Chișinău au anulat actul ANI, iar judecătorii de la Apel au menținut decizia primei instanțe.

Curtea de Apel Chișinău a subliniat că Autoritatea Națională de Integritate nu a demonstrat existența vreunui interes personal al lui Alexandru Ambros, iar în lipsa interesului personal nu poate fi constatată existența unui conflict de interese.

Pierdere la CSJ

În schimb, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare actul de constatare al ANI și a decis că a Alexandru Ambros a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, „exprimate prin nedeclararea și nesoluționarea în termenul și modul stabilit de lege a conflictelor de interese apărute în situațiile în care, fiind în exercițiul funcției în condițiile de modificare a procedurii de achiziționare a bunurilor și serviciilor de la SRL , «Aledex-Info»”.

Maria Dastic, specialistă principală în cadrul Serviciului cooperare și relații cu publicul la ANI, menționează că atunci când va primi d ela CSJ decizia motivată, ANI va sesiza Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat pentru a iniția procedura de revocare a primarului. De asemenea, Alexandru Ambros ar putea avea interdicția de a exercita o funcție publică sau funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

La 14 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al ANI,  inspectorii de integritate au expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al lui Alexandru Ambros.

Se va cere revocarea din funcția de primar

Alexandru Ambros a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md, însă, ca va solicita Curții Supreme revizuirea deciziei.

„Eu am avut câștig de cauză la instanța de fond și la Curtea de Apel Chișinău. Hotărârea Curții Supreme de Justiție m-a surprins și pe mine și pe avocații mei. Eu cred că s-a luat această hotărâre deoarece cauza s-a luat în lipsa părților, avocații nu au avut posibilitatea să se expună. Eu mă consider nevinovat. Eu nu am semnat nici un contract, eu nu am semnat nici o factură. M-au învinuit că există acolo trei dispoziții de plată care au fost semnate. Eu sincer nu țin minte când am făcut acest lucru, asta a fost în anul 2015. Mai departe vom folosi toate metodele legale, vom depune o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție. Lucrul acesta este posibil din punct de vedere legal din momentul în care vii cu argumente”, spune primarul.

Menționăm că în actul de constatare emis de ANI este precizat că inspectorii de integritate vor sesiza instanța de judecată pentru a anula actele semnate de Alexandru Ambros în conflict de interese.

Lilia Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Masă rotundă. Lacune și inexactități în proiectul de le...

29 septembrie 2021
1705
2021

ANI va verifica averea secretarei Consiliului local Vad...

12 iulie 2021
1010
2021

Primarii sunt nemulțumiți: 54 la sută din controalele A...

25 ianuarie 2021
1012
2021

ANI la cinci ani de activitate: Cadru normativ defectuo...

30 iulie 2021
2394
2021

Dezbateri. În ce măsură este posibilă declararea valori...

22 august 2021
1017
2021

ANI, obligată să angajeze un inspector de integritate c...

22 aprilie 2021
1672